Har kan du läsa om:
EN ENKEL NÄRINGSLÄRA FÖR HUND
FODERALLERGIER, ATOPI OCH KONTAKTALLERGI
EN ENKEL NÄRINGSLÄRA
Våra hundar och vargen har fler likheter än skillnader när det gäller mat och matsmältning!
Alla våra hundar härstammar från vargen, och under den där mytomspunna och farliga fasaden är vargen i princip identisk med den hund som vi ofta kallar ”människans bästa vän”!
Farlig på utsida men i stort identisk på insidan när det kommer till mat och matsmältning.
Trots att hunden levt vid vår sida i tusentals år och de faktum att vi försökt få dem att äta allt det som vi äter, är deras matsmältningssystem fortfarande främst anpassat för kött och fisk.
Utfodring för att mätta eller för en optimal hälsa?
För att ge din hund bästa möjliga näring genom hela livet, krävs ett foder som tillgodoser alla närings- och energibehov i rätt mängd från valptid till ålderdom.
Många hundfoder som säljs i handeln innehåller ofta mycket, ja faktiskt alldeles för mycket kolhydrater, är det viktigt att basera kosten på animaliskt protein och fett, eftersom hundar har en genetisk begränsad förmåga att smälta komplexa kolhydrater som majs och spannmål.
Ett högkvalitativt foder med animaliskt högvärdigt protein och fett, anpassat efter hundens behov och energiförbrukning ger bästa möjliga resultat.
Ämnesomsättning och energibehov
Hundens ämnesomsättning handlar om förmågan att bryta ner maten till energi och byggstenar för att bygga och underhålla kroppen. En aktiv hund behöver betydligt mer energi än en inaktiv och därför varierar energibehovet mycket från hund till hund och framför allt från individ till individ, beroende på aktivitetsnivå och tillväxt.
Foder med hög energitäthet hjälper hunden att få tillräckligt med energi utan att behöva äta stora mängder.
Proteiner och fetter som grundläggande byggstenar
Protein och fett är avgörande för hundens hälsa, speciellt när de kommer från animaliska källor som är mer lättsmälta och som dessutom innehåller optimala nivåer av de enskilda aminosyror som en hund behöver.
Ett protein är uppbyggt av olika aminosyror och där hundar behöver en viss kombination för att kunna leva och bra och vi människor behöver en del andra.
De aminosyror som är livsnödvändiga för varje enskilt däggdjur kallas essentiella och de skiljer sig en del mellan olika typer av däggdjur.
Protein finns även i vegetabilisk form och vissa enskilda aminosyrorna som hunden behöver finns att hitta där men som helhet är aminosyraprofilen fel när det gäller vegetabilier för en hund.
Proteiner och då i synnerhet de animaliska är särskilt viktiga för unga och växande hundar och rätt balans av fettsyror som omega-3 och omega-6 hjälper till att stärka celler och immunförsvar.
Att överdosera protein är sällan farligt men det är viktigt att komma ihåg att protein som inte används förr att bygga nytt och för att underhålla kommer att lagras som fett.
Fördelar med ett animaliskt protein framför ett vegetabiliskt
- Animaliskt protein är godare och bidrar till en mer naturlig smak!
- Det ger en bättre muskelbyggnad och päls!
- Stärker immunförsvar och förebygger sjukdomar!
- Förbättrar förmågan till reproduktion!
- Ger en snabbare och längre mättnadskänsla vilket minskar risken för att din hund utvecklar ett olämpligt tiggbeteende!
- Minskar risken för övervikt som är den vanligaste och farligaste livststilssjukdomen.
LCHP – Low Carb High Protein är en hälsosam diet även för hundar!
Myter och felaktigheter kring protein
- Valpar växer för snabbt om de får ett foder med för mycket protein!
Nej, det är inte proteinet i sig som är problemet utan energin och de fakto att man ger den växande valpen för mycket mat!
- För mycket protein kan leda till klåda!
Nej, mängden protein kan inte ge klåda, däremot kan hunden ha en allergi mot en viss typ av protein med det är en helt annan sak..
Behöver hunden kolhydrater?
Hundar klarar sig alldeles utmärkt på animaliskt protein och fett, men visst kan kolhydrater fungera som extra energikälla men egentligen ingenting som de behöver!
Komplexa kolhydrater, som t.ex. vete och potatis kan dessutom vara svåra för hundar att smälta, särskilt för valpar.
Fiber från grönsaker i lagom mängd är bra för en fungerande tarm, men för mycket fiber påverkar upptaget av näringsämnen negativt.
Kolhydrater är den gemensamma benämningen på fiber, sockerarter och stärkelse. All stärkelse omvandlas till glukos i kroppen och som har samma effekt som socker vilket får blodsockernivåerna att stiga. Hundfoder med mindre kolhydrater ger mindre glukos och håller blodsocker och insulinnivåerna stabila vilket ger en effektivare mättnadskänsla.
Vitaminer och mineraler
Vitaminer och mineraler är nödvändiga men är sällan ett problem i ett helfoder. Och extra tillskott behövs endast vid kända brister, eftersom överskott har någon effekt och som dessutom kan vara skadligt.
FÖDOÄMNESALLERGI - FODERALLERGI
En födoämnesallergi uppstår när hundens immunförsvar överreagerar på specifika ämnen i maten, oftast proteiner, som den börjar betrakta som "fiender".
Reaktionen sker när immunsystemet identifierar dessa ämnen som skadliga och frisätter antikroppar för att "bekämpa" dem. Detta leder i sin tur till inflammation och produktion av histaminer som orsakar symptom som klåda, hudutslag, kräkningar, diarré och ibland även öron- eller hudinfektioner.
Vad kan man göra för att hitta problemet och för att lindra problemen?
För att lindra allergin krävs att det protein som hunden reagerar negativt på tar bort från menyn.
En elimineringsutfodring bör göras under 6-8 veckor för ämnet ska försvinna ur kroppen.
Det enklaste är att ge hunden ett foder med en ny, främmande proteinkälla och när symptomen lagt sig så lägger man på ett och ett av de andra enskilda proteiner som hunden fick tidigare till dess att man hittar ”boven”!
För att vara helt säker så rekommenderar vi att man upprepar eliminering och provokation en gång till för att vara säker på att man hittat rätt.
Det finns dock ett problem – I traditionellt torrfoder så är t.ex. proteinkällan kyckling inte detsamma som kycklingkött och det finns många hundar som kan att äta kycklingkött men inte foder med hög andel biprodukter. Köttmjöl är inte kött i mjölform utan snarare mjöl från köttindustrin, ofta med stora andelar biprodukter och fjädrar och som utgör en betydande del av ”kycklingproteinet”!
Kan man förebygga allergi med ett singelprotein foder?
Nej det kan man inte och risken är snarare större att din hund utvecklar allergi när du ger foder men en smalare näringsprofil i jämförelse med ett foder med multipla proteinkällor!
Att ge hunden kosttillskott av omega-3-fettsyror från t.ex. fisk kan vara fördelaktigt eftersom det hjälper att stärka kroppen immunförsvar och för att de har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra klåda och hudproblem.
ATOPI - INANDNINGSALLERGI
Atopi är en genetisk benägenhet hos hundar att utveckla allergier, ofta orsakade av ämnen i miljön såsom pollen, kvalster eller mögel. Hos en hund med atopi reagerar immunsystemet genom att överproducera antikroppar när de utsätts för allergener, vilket leder till klåda, hudirritation och inflammation, ofta runt tassar, ansikte och mage. Vanligt är att hunden reagerar genom att slicka, bita eller klia sig intensivt, vilket kan resultera i sår och sekundära infektioner.
Atopi är inte en födoämnesallergi och du minskar egentligen inte problemen med ett så kallat ”allergifoder” även om det är vad de flesta veterinärer rekommenderar.
Hur kan man som ägare lindra atopiska besvär?
För att lindra atopiska besvär kan man undvika att utsätta hunden för kända allergener, om de är identifierade. Att rengöra tassar och päls efter promenader, särskilt under pollensäsong, kan minska mängden allergener. För att lindra besvären kan veterinärer rekommendera mediciner som kortison, antihistaminer eller immunterapi, där hunden successivt utsätts för små mängder allergen för att minska känsligheten. Kortison är dock något som över tid kan ställa till med en del andra problem.
Omega-3 och omega-6-fettsyror är även här fördelaktiga, eftersom de kan minska inflammationen i huden och stärka hudbarriären, vilket hjälper till att minska klåda och irritation.
KONTAKTALLERGI
Kontaktallergi innebär att hundens hud reagerar på ämnen som den kommer i direktkontakt med, som rengöringsmedel, gräs, plast, metaller eller gummi. När hunden utsätts för allergenet uppstår en lokal inflammation, vilket kan resultera i rodnad, svullnad, klåda och i vissa fall utslag.
Kontaktallergier kan vara svårare att diagnostisera, då symptomen ofta uppstår lokalt på de delar av kroppen som är mest i kontakt med allergenet, till exempel tassar eller buk.
Hur kan man minska besvären vid kontaktallergi?
Att eliminera allergenet är det mest effektiva sättet att minska besvären. Försök att identifiera vad som orsakar allergin och minimera hundens kontakt med ämnet. Om allergenet är oklart kan man prova hypoallergena produkter för hudvård och rengöring i hemmet. Hunden kan ibland behöva behandling med milda kortisonkrämer eller mediciner mot klåda om besvären är svåra.
Kostens betydelse för att förebygga och lindra allergier
En väl sammansatt kost kan minska risken för allergier och även lindra symptomen för redan drabbade hundar. Foder av hög kvalitet, som är lättsmält och innehåller de essentiella näringsämnena, stödjer hudens och tarmens barriärfunktioner och stärker immunförsvaret.
En diet fri från vanligt allergiframkallande ingredienser som vissa spannmål och soja kan vara fördelaktig för känsliga hundar. Genom att tillföra omega-3- och omega-6-fettsyror till kosten kan man också minska inflammation och stärka huden, vilket gör den mindre mottaglig för allergener.
Förutom fettsyror kan även tillskott av probiotika vara till hjälp. Dessa goda bakterier främjar en balanserad tarmflora och kan minska risken för överkänslighet och inflammation i kroppen.
Sammanfattningsvis kan rätt foder, sammansatt att rena ingredienser och utan en massa artifiella tillsatser kombinerat med specifika tillskott som fettsyror, probiotika spela en avgörande roll för att förebygga och lindra allergier hos hundar.
TILLBAKA